Miről ismerhető fel az átverős oldal

communication-1082657_1280.jpgBármit megosztunk a Facebookon amit olvasunk az interneten a nélkül, hogy egy nagyon rövid ellenőrzéssel meggyőződnénk az olvasott tartalom valódiságáról. Nem kell informatikusnak lenni ahhoz, hogy az egyértelműen felismerjük mi a kamu hírek és átverős oldal. Két dolog kell hozzá. Az egyik ha megnézed az alábbi pár ellenőrzendő dolgot amiről felismerheted a csaló oldalakat és híreket. A másikra a végén visszatérünk.

1. Nem hivatalos forrás ellenőrzése

A legtöbb kamu hírek szinte minden esetben hivatkozik valamilyen hivatalos forrásra mint például kormány, minisztérium, egészségügyi szervezet vagy intézmény, hitelesnek tűnő orvos vagy tudós. Ez az a pont amikor a legtöbb ember meg sem kérdőjelezi a tartalom hitelességét csak azért mert a cikk elején oda van írva, hogy az “Egészségügyi minisztérium szerint”.  Biztos vagy benne? 
Vagy csak azért hiszed el és osztod meg, mert egyezik a nézeteiddel vagy azt szeretnéd, hogy tényleg úgy legyen? Pont ez az az ok amiért a legtöbb ember megáll a gondolkodásban.

Átverős oldal

Ezen a képen egy tipikus példát láthatsz. A logó és a mellette lévő cím már azonnal meggyőzi a legtöbb embert arról, hogy minden ami ezen az oldalon le van írva az úgy is van, mert ugye a minisztérium nem hazudik.

De nézzük meg a helyesírást illetve annak hiányát! Az átverős oldal nagyon sok esetben rossz helyesírással rendelkezik.
A másik amit azonnal ellenőrizni kell, az a honlap címe ami a jelen példában “med365.service”. A magyarországi domainek, főleg a kormányzati domainek végződése mindig .HU és az előtte lévő rész a hivatalos szerv teljes neve vagy olyan rövidítés ami hivatalos és amit minden médiában általánosan használnak.

2. Helyesírás ellenőrzése

Elvileg minden magyar ember tud helyesen írni és olvasni mégis a kamu cikkekben soha nem ismerik fel a hibákat. Miért? Jó kérdés. Mégsem tudunk helyesen írni vagy egyszerűen nem akarjuk felismerni a hibákat mert pont azt olvassuk amit olvasni akarunk? Ha már a legelső mondat tele van helyesírási hibákkal, akkor az biztosan nem lehet hivatalos forrásból származó.

 

 

Kamu hír

Olvasd el a fenti Facebook bejegyzésen található szöveget. Megtaláltad a hibákat? Egészen pontosan kettő nyelvi hiba is van. 

3. Furcsa Facebook profil ellenőrzése

A hamis vagy csaló híreket terjesztő Facebook profilok általában maguk is hamisak. Például a fenti cikket megosztó “Egészségügyi hírek” nevő oldalt megnyitva az látható, hogy a Névjegy mező nincs kitöltve, relatív nem régen lett létrehozva, nincsenek bejegyzések az oldalon, nincs megadva a kapcsolati adatok. Ezek hiányában nem lehet valósnak vagy hitelesnek mondani.

4. Bizonyítékok vagy azok hiánya

Orvosi kamu hírek vagy egészségügyi eszköz, gyógyhatású készítmény  vagy tisztítószerek esetében nagyon meggyőzően adják elő magukat a csalók. Olyannyira, hogy meg sem fordul az ember fejében, hogy nem igaz amiről beszélnek. Nézz végig egy teleshop reklámot.

De ezekben az esetekben fel kell tenni egy darab kérdést. Ha annyira jó és hatásos amit el akarnak adni, akkor miért csak így lehet megvenni? Ha egészségügyi dologról van szó és tényleg hatásos, akkor a kórházakban miért nem használják? Ha az a tisztítószer tényelg annyira szuper, akkor sokkal nagyobb bevételt tudnának elérni ha a boltban is bárki által megvásárolható lenne.

5. Ismerős osztotta meg?

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz ami a legtöbb ember számára kényes pont. Az egyik ismerősöd osztotta meg a kamu híreket ettől sokan már eleve igazként kezelik, pedig nem kéne. Az az ismerősöd a megosztott kamu hírek témájában jártas személy? A legkevésbé sem, mert ha az lenne, akkor felismerné a hamis információt és nem osztaná meg. Szóval kezeljük fenntartásokkal az ismerősök által megosztott tartalmakat, főleg ha tudjuk, hogy nem az adott terület hozzáértője és ráadásul még az előző 3 pontban felsorolt dolgokat is látjuk.

 

A legfontosabb dolog, amiben mindenkinek saját magának kell fejlődnie az a gondolkodás. A gondolkodás hiánya sok esetben társul fanatizmussal aminek az eredménye, hogy nem is érdekli az embereket az igazságtartalom.

Gondolkodjunk! Csak azért mert a leírtak egyeznek az elképzeléseinkkel vagy a hitünkkel, attól még lehet, hogy mi tévedünk!

 

Az alábbi oldalakon ellenőrizni lehet, hogy egy adott weboldal vagy FB oldal csaló vagy álhíreket terjeszt.