10 tipp amivel felsimerehető a csaló email

spam1.jpgA napokban több ismerősöm tanácsért fordult hozzám. Olyan emailt kaptak, amiben az email szolgáltatójuk azt írta, hogy a felhasznált tárhely mérete elérte a maximális méretet. Ha nem kattintanak a megadott linkre, akkor az email fiókjuk törlésre kerül. Természetesen ez ebben a formában nem igaz. A csaló email arra próbálnak rávenni, hogy önként add meg nekik a személyes adataidat és jelszavadat. És még ki tudja mi mást.

Nézzük meg, hogy milyen ismerető jegyei vannak egy ilyen csaló emailnek, ami alapján Te is fel tudod ismerni ezeket. 

1. Ne bízz a megjelenített névben. A csaló email általában ismerőstől érkezik

A kiberbűnözők egyik népszerű taktikája, hogy a feladó nevét meghamisítva olyan nevet írnak be ami nagy eséllyel ismerős lesz neked. Ha a levelező programod csak a nevet és az e-mail tárgyát jeleníti meg, akkor nézd meg, hogy a névhez köthető személy vagy szervezet összekapcsolható-e a tárgyban lévő tevékenységgel.
Mindig nézd meg a valós e-mail címet a név mögöt.

2. Olvass, de soha ne kattints

Mozgasd az egeret az e-mailben kapott link fülé, de ne kattints rá! Ezzel láthatóvá válik a link mögött lévő honlap címe. Ha furcsának tűnik, akkor ne kattints rá.

3. Ellenőrizd a helyesírást

A vállalatok, szervezetek, bankok és szolgáltatók nagyon kényesen ügyelnek arra, hogy az általuk kiküldött e-mailekben semmilyen helyesírási hiba se legyen. A legálisan működő szervezetek általában már a saját anyanyelveden küldenek e-mailt. Ha a helyesírás mellett a nyelvtanban is találsz hibát, akkor biztos lehetsz benne, hogy csalókkal van dolgod.

4. Vizsgáld meg a megszólítást

Az e-mail azzal kezdődik, hogy “Nagyrabecsült ügyfelünk!” vagy nincs is megszólítás? Ha igen, akkor vigyázz. A legálisan működő cégek gyakran személyes megszólítást használnak ami tartalmazza a nevedet.

5. Személyes információt kérnek

A bankok és szolgáltatók soha, ismétlem soha nem kérnek személyes információt e-mailben. Még a nevedet sem.

6. Vigyázz ha a tárgy fontos vagy sürgető, vagy nyereményről értesítenek.

Gyakori taktika, hogy az e-mail tárgyába valamilyen sürgető szöveget írnak. Ilyenek lehetnek például: “a hozzáférés felfüggesztve”, “nem engedélyezett hozzáférés”, “sürgősen intézkedjen”.

7. Nézd meg az aláírást

A legálisan működő cégek minden esetben megadják a teljes elérhetőségüket, beleértve a cím, telefonszám, e-mail cím. Ha csak egy-egy szót látsz az aláírásban, vagy egyáltalán nincs aláírás, akkor gyanakodhatsz, hogy csaló e-mailt kaptál.

8. Ne kattints a csatolmányokra

A vírusokat és más ártalmas kódokat gyakran valamilyen csatolmányként küldik. Soha ne nyiss meg csatolt fájlt ha nem vagy 100%-ig biztos az eredetében.

9. Ne bízz meg az e-mail címben (sem)

Nagyon sok esetben valódi személy vagy szervezet, valódi e-mail címét hasznáják feladóként. Ha valakitől nem vársz e-maitl, akkor gyanakodj. Mielőtt bármit csinálnál amit az e-mailben leírtak, előtte hívd fel az ismerőst vagy a céget akitől jött az e-mail és kérdezd meg tőlük, hogy tényleg?

10. Ne higgy a szemednek

A bűnözők rendkívül profik abban amit csinálnak. A profi hamis e-mailek tökéletesen tükrözik egy cég, bank, stb. arculatát, beleértve a logót, nyelvezetet, látszólag megfelelő e-mail címet. Ez ettől még lehet hamis.

Gondolkodj el, hogy például a valódi bankod hányszor küldött már neked e-mailt amiben arra kérnek, hogy ezt vagy azt tegyél meg?  Jó eséllyel még soha. Ezek a szervezetek a hivatalos ügyeket még ma is papír alapon intézik. 

Címkék: tipp, csaló email