Médialejátszó – Nézünk mint a moziban

cone-video-large.pngA számítógép és mobiltelefon egyik legtöbbet használt funkciója a videónézés és zene hallgatás. A sok médialejátszó közül van egy ami mindent visz. Szó szerint. Nem igazán lehet olyan média tartalmaz adagolni neki amelyik kifogna rajta. Mindezt tudja az összes népszerű operációs rendszeren.

Egy médialejátszó mind felett

Melyik is a jó szoftver? Az évtizedek alatt számtalan médialejátszó ment át a kezeim között. Mindenki emlékszik még a WinAmp-ra? Brutálisan hatékony és egyszerű volt. Azután megszűnt lenni. Sorra jöttek a különböző médialejátszók amelyek tudtak ezt meg azt, de leginkább csak egy-egy dolgot. Bár azt nagyon jól. Sokhoz telepíteni kellett codecpack-okat ha tényleg használni szeretted volna. A codecpack egy nagy találmány volt. Sokféle létezett és létezik ma is. Egy közös volt/van bennük: teljesen feleslegesek és sok esetben még haza is vágták a Windowst.

A sok bosszúság után, sok-sok évvel ezelőtt rátaláltam a médialejátszók szent gráljára. Ez pedig a VLC. Ez az a lejátszó program ami tényleg minden körülmények között használható. Az összes platformon működik, legyen az Windows, Linux, MacOS, Android vagy iOS. Az összes gyakran használt videó, felirat és audio formátumot ismeri és hibátlanul kezeli.

Kezelőfelület

VLC kezelőfelület

A kezelőfelülete egyszerűbb már nem is lehetne. Aki a csilli-villi dolgokhoz van hozzászokva azoknak egy kicsit puritánnak tűnhet. Ránézésre minden a helyén van, egyértelmű a kezelése. Annyira, hogy nem is nagyon lehet róla oldalakat regélni.

Aki nem tud megbarátkozni az alap felülettel, az kedvére válogathat a több tucatnyi kinézetből. A klasszikus Winamp felülettől a legelborultabb kinézetig minden ízlés ki van elégítve.

Mit lehet vele lejátszani?

VLC média forrás

Itt jön az izgalmas rész. A leírását alapul véve gyakorlatilag az összes olyan formátumot képes kezelni ami egy átlag felhasználó gépén előfordulhat. Tovább menve nem csak a helyileg tárolt médiákat képes megnyitni és lejátszani hanem a NAS-on vagy az interneten lévő online tartalmakat is. Én ezen keresztül hallgatom a kedvenc online rádiómat vagy nézem a youtube csatornákat.

Haladó funkciók

Aki foglalkozott már média fájlok konvertálásával az tudja, hogy ez sokszor körülményes. A VLC médialejátszó ebben is tud segíteni. Az ismert és kezelt formátumok között szinte szabadon tud konvertálni. Igen, még a Youtube videókat lementésében is segít.

Összegzés

Miért választottam ezt a médialejátszó programot? Pont azért amiért neked is ajánlom:

  • Ingyenesen használható Windows, Linux, Android, MacOS és iOS rendszereken

  • Bármilyen videó és hangfájlt lejátszik

  • Rendkívül egyszerű a kezelése

  • Konvertálhatsz vele egyik formátumból a másikba

  • Rendkívül kis erőforrás igényű