Windows 10 sötét téma – jön az októberi frissítés

windows-10_1280.jpgJön a Windows 10 októberi nagy frissítése, amiben számos újdonságot fogunk kapni. Az egyik újdonság számomra nagyon érdekes lesz, mivel Linux alatt már évek óta használom. Nézzünk meg két újítást, amit érdekesnek és fontosnak tartok. A többi annyira nem látványos.

Felhő alapú vágólap

A vágólap egy elhanyagolt funkció a Windowsokban és más operációs rendszerekben. Ezt használjuk amikor például egy szöveget szeretnénk átmásolni egyik helyről a másikra. Ilyenkor a CTRL+C hatására a elmentődik a kijelölt szöveg a memóriába, amit a CTRL+V segítségével beilleszthetünk máshova. Ez az igen hasznos funkció eddig arra volt képes, hogy egy darab elemet tudott megjegyezni. Ha jött a következő, akkor az előző törlődött és nem is lehetett visszahozni.

Vannak különböző alkalmazások arra, hogy több elemet is el tudjunk menteni és később bármelyiket egy gombnyomásra beilleszteni, de a Windows eddig erre nem volt képes. A Windows 10 októberi nagy frissítése elhozza ezt a funkciót, mégpedig egyből meg is fejeli azzal, hogy a vágólapra mentett tartalmakat szinkronizálja a felhőbe, így ha az egyik gépünkön kimásolunk valamit, azt a másik gépünkön beilleszthetjük.

Programozók, itt a Kánaán. Vagy mégsem? Szerinted?

A Windows 10 sötét téma

Végre elérkezett a sötét téma a Windows 10 alá is. Egész nap a monitor előtt ülve gyakran veszem észre, hogy fáj a szemem és a fejem. A szememet akkora intenzitású fény árasztja el a monitorból ami már káros. 

Éppen ezért talán ez az egyik leghasznosabb funkció – az éjszakai fény mellett – aminek nagyon lehet örülni. A sötét témával (dark theme) a fájlkezelőt átalakíthatjuk sötétté. A Start menü már régóta sötét ruhában ékeskedik és ez a funkció a Gépháznál is működik egy ideje, de a fájlkezelő eddig erre nem volt képes. Most megkapjuk.

Miért jó ha sötétben nézzük?

A szemnek sokkal kényelmesebb ha egy sötét alapon nézünk világos szöveget. Amikor olvasunk, akkor csak a betűkre koncentrálunk. Monitoron, fehér háttér esetében rengeteg nagy intenzitású fehér fény érkezik a szemünkben, amitől egy idő után káprázni fog a szemünk. Ha sötét a háttér, akkor a szemünkbe érkező fény mennyisége és intenzitása 80-90%-al kevesebb. 

Lássuk milyen is lesz a Windows 10 fájlkezelője ha sötétbe öltözik.

 

Ez a funkció egy hatalmas előrelépés a kényelmesebb számítógép használat felé. Nem is értem, hogy miért kellett eddig várni rá Windows alatt. Már számolni sem tudom, hogy Linuxon már hány éve található olyan téma (ingyenesen) ami ezt nagyszerűen megoldja. Például a Linux Mint Cinnamon felülettel már alapból sötét, de ha az Ubuntut nézzük, az is alapból sötétebb árnyalatú színeket használ. Nem véletlenül. Így kényelmes a monitort nézni.

Lássuk a Linux hogyan oldja meg a sötétbe borulást.