Windows karbantartó programok

regi_auto_1280.jpgMiért kellenek a Windows karbantartó programok?

Mi történik az autóddal ha nem tartod karban? Kirohad alólad és csak a bosszúság van vele. Ennyi erővel már most kirakhatod az erdőbe, hátha olyan szép rusztikus veterán autó lesz belőle, mint a fenti képen.

A Windows esetében is hasonló történik ha nem tartod karban. Le fog lassulni a géped, a programok egyszer csak nem indulnak el, megtámadják a vírusok (bár ez elsősorban rajtad múlik � ). Korábban adtam pár tippet, hogy hogyan gyorsítsd fel a Windowst. Azokkal a tippekkel látványos eredményt érhetsz el, de ha a fura viselkedés ezek után is fennáll, akkor kell bevetni a Windows takarító programokat. Létezik sok száz erre a célra, de melyik ezek közül a megfelelő szoftver?

Lemez karbantartó programok

Amikor a Windows gyorsításról beszéltünk, már említettem, hogy a merevlemezen található sok-sok felesleges fájl. Ha nem pucoljuk ki ezeket, akkor egy idő után ezek is hozzá fognak járulni, hogy elfogyjon a helyünk. Minél kevesebb szabad hely van a lemezen, annál lassabb a Windows. Halmozottan igaz ez akkor, ha SSD-t használsz. Egy ökölszabály szerint az SSD méretének legalább 25%-áz illik szabadon hagyni. Ellenkező esetben érezhető lassulásnak leszünk tanúi, ráadásul az SSD élettartamát nagyságrendekkel csökkentjük.

A Windows gyorsító tippek 5. pontjában említett Lemezkarbantartó egy jó kiindulási pont lehet. Ezzel elég sok plusz tárhelyet tudsz varázsolni. De ne elégedj meg ennyivel, ha lehet ennél többet is. A piacon lévő rengeteg lemeztisztító program közül kettőt találtam, amelyeknek olyan ingyenes verziója van ami elég hatékonyan végzi a dolgát. Persze vannak ennél hatékonyabbak is, de azokért már fizetni kell és miért is fizessek ha van rá ingyenes megoldás.

 

A CCleaner Windows takarító programot már sok éve használom. Az ingyenes verziója is elég jó hatékonysággal dolgozik. Nyugodtan használhatod, bár mióta tulajdonost cserélt sorra lehet olvasni a problémákról. Legutóbb adatgyűjtési botrányba keveredett, de ennek ellenére hatékony jószág.

CCleaner Windows takarító

A CCleaner a Windows és a különböző programok által otthagyott szemetet képes kitakarítani. Te választhatod ki, hogy mit szeretnél kipucolni és a CCleaner megcsinálja. Persze ez sem mindenható, és erre mások is rájöttek, így írtak hozzá egy CCEnhancer kiegészítőt amivel még több mindent tud kitakarítani.

A Wise Disk Cleaner a másik olyan Windows karbantartó program amit érdemes rendszeresen használni. Ezzel a programmal olyan szemetet is sikerült már kitakarítanom amire a Windows Lemezkarbantartója de még a CCleaner sem volt képes. Rendkívül hatékony és sokoldalú eszköz. Ez az az eszköz amit a CCleaner helyett rendszeresen használok.

CCleaner Windows takarító

Az általános takarító része a leggyakrabban ottfelejtett szemetet takarítja ki. Az fejlett takarító rész képes ennél sokkal mélyebbre is lenyúlni, de itt legyünk körültekintőek, mert ha olyat törlünk amire más programnak még szüksége lehet, akkor gondban leszünk. A rendszer karcsúsító részben a Windows olyan “rendszer” fájljait törölhetjük ami ugyan nem szemét de nagyjából 0.1% esély van rá, hogy szükségünk lesz rá. Ilyen a Windows frissítés által hátrahagyott telepítőfájlok.

Ha hagyományos merevlemezünk van, akkor használhatjuk a töredezettség mentesítő funkciót is. Ez igazán csak akkor hasznos ha még legalább az 50%-a szabad a tárhelynek. Ekkor tud érezhető eredményt produkálni. SSD esetében pedig tilos a töredezettségmentesítés, de erre a program figyelmeztet is.

Registry karbantartó programok

A másik Windows terület amit érdemes rendszeresen karbantartani az a regisztrációs adatbázis, lánykori nevén Registry. Vannak jó páran akik szerint ezzel nem kell foglalkozni, sőt egyenesen veszélyesnek tartják. A tapasztalatom viszont az, hogy sok furcsa és kellemetlen hibától és jelenségtől szabadultam már meg csak azáltal, hogy kitakarítottam a registryt.

A korábban említett CCleaner Windows karbantartó program egy jó kiindulási pont. Sok mindent helyre tud rakni, de helyette inkább ajánlom a Wise Registry Cleaner programot.

A Wise Registry Cleaner a másik olyan Windows karbantartó program amit érdemes rendszeresen használni. Igen ez is ugyanabba a Wise családba tartozik amibe az ajánlott lemezkarbantartó is.

Egyből ugorjunk bele a mély vízbe és kezdjünk egy Deep Scan ellenőrzéssel. Ne féljünk tőle, csak bátran. A teljes registry-t átvizsgálja hibák után kutatva, és garantálom neked, hogy fog is találni, amit bátran kis is takaríthatunk. Ha esetleg olyat talált aminek az eltávolítása esetleg gondot okozhat azt nem fogja automatikusan törölni. Kézi ellenőrzés után törölheted.

A rendszer hangoló (System Tuneup) egy nem túl látványos rész, de annál hasznosabb tud lenni. Olyan apró módosításokat végez el a registry-ben amivel nemcsak a rendszer összteljesítményét javíthatjuk, de például az SSD élettartamát is. Optimalizáljunk nyugodtan.

Minden jó, ha jó a vége

Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben a Windows-al, de nem tudod mi az, akkor futtasd le valamelyik Windows karbantartó programot a fentiek közül. Tedd meg ezt rendszeresen és sok problémától szabadulhatsz meg.

Figyelem! Sok más hasonló Windows karbantartó program létezik amelyek hasonló funkcionalitással és hatékonysággal rendelkeznek. Mindenkinek szíve joga azt használni amit szeretne. Én azért javaslom a fentieket, mert

  • az ingyenes verzió is tudja azt amit más programnál csak a fizetős
  • nagyon jó hatékonyságú eszközök
  • van belőlük hordozható (portable) verzió, így akár egy pendrive-ról is működnek
  • nem utolsó sorban az elmúlt évek alatt nagyon sok esetben mentettek meg egy Windows újratelepítéstől, ami lássuk be elég nagy nyűg tud lenni

Használd az összes felsorolt karbantartó programot

Mindegyik Windows karbantartó program kiváló a maga nemében. Én mégis azt javaslom, hogy maximális eredmény elérése érdekében használd az összes fent felsorolt programot. Én az alábbi sorrendet javaslom, de mint minden ezt is úgy keverheted ahogy akarod.

  1. Windows Lemezkarbantartó: kiindulásként
  2. CCleaner + CCEnhancer: az alapos takarításért
  3. Wise Registry Cleaner: a többiek elől rejtett dolgok eltüntetéséért és némi teljesítmény növelésért
  4. Wise Disk Cleaner: hogy megszabadulj a még megmaradt felesleges dolgoktól is
Címkék: szoftver, tipp