Kell-e számítógép a gyereknek?

child-computer_1280.jpgSzámítógép a gyereknek?  Álljunk meg egy szóra.

Tizenévesen kerültem kapcsolatba a számítógépekkel. Átéltem és felnőtt fejjel megértettem, hogy mit jelent a számítógép a gyereknek. Egy rendkívüli eszköz arra, hogy …. De mire is? Biztos mindenki tudna mondani egy csomó mindent, hogy miért jó vagy éppen miért nem jó a számítógép. Főleg gyerek korban.

Nem kell számítógép a gyereknek

Ez az egyik vélemény amivel találkozunk ha megkérdezzük a szülőket. Ezzel az állítással én is egyet értek. A gyerekeknek elsősorban nem számítógépre van szükségük, amit elég nehéz kivitelezni a mai világban. Bárhová nézünk, az informatika mindenhol ott van, átszövi az életünket. Ott van a zsebünkben, a tévénkben és lassan már a hűtőnkben is ahogy egyre jobban terjed az IoT, azaz a dolgok internete. A gyerekünk egyszer biztosan azzal fog hazajönni az óvodából, hogy mikor veszünk neki okostelefont. Igen, jól olvastad, az óvodából. Amikor már kisiskolás lesz, akkor az okostelefon már nem elég, hanem jön az igény a számítógépre vagy laptopra. De valójában miért is merülnek fel ezek az igények? Mert ezt látják az osztálytársaktól!

Informatikusként mégsem szorgalmazom, hogy a gyereket már 4-8 éves korban odakössük az elektronikus kütyükhöz. Helyette inkább mi is szakadjunk el egy kicsit ezektől és menjünk ki velük játszani az erdőbe. Feküdjünk velük a fűben és meséljük el nekik, hogy mit is látnak. Tanítsuk meg nekik az ember-ember közti közvetlen kommunikációt. Mire felnőttek lesznek ez a képesség kihaló félben lesz és éppen ezért hatalmas előny lesz ha valaki normálisan tud kommunikálni face to face, gépek segítsége nélkül.

Kell a számítógép a gyereknek

Ez a másik vélemény amivel találkozhatunk. Ezzel az állítással én is egyet értek. Hoppá… Ellentmondásba keveredtem saját magammal, hisz az előbb éppen arról írtam, hogy nem kell a számítógép a gyereknek. Hogyan lehet ezt az ellentmondást feloldani?

Igenis szükség van arra, hogy a gyerekek megismerjék és megtanulják a számítógépek és az internet használatát. Ez már alap követelmény. Sajnos nagyon sokszor találkozni olyan fiatal pályakezdőkkel, akik egy egyszerű dokumentumot vagy táblázatot sem tudnak megszerkeszteni. Az alapvető számítógép használat elengedhetetlen feltétele annak, hogy ma munkát vállalj egy irodában. De ha terepmunkára mész, még akkor is szükséged lehet rá.

Igenis szükség van arra, hogy a gyerekek megismerjék az internetet, hisz ott van a mindennapjainkban. Most, miközben ezt olvasod, akkor is az internetet használod. Az internet lesz a mai gyerekek digitális élettere mire felnőnek, így elengedhetetlen, hogy megismerjék mind a jó, mind a rossz oldalát. Meg kell tanulniuk, hogyan lehet biztonságosan internetezni. Különbséget kell tudniuk tenni a valódi és az álhírek között, hiszen az álhírek mozgatja a Facebook-ot. Tudniuk kell, hogyan ismerjék fel a csalókat az interneten ugyanúgy, mint a való életben. Hatalmas felelősség ez a szülők vállán, hiszen az internet olyan mint a drog. Függőséget okozhat ha nem kontroláljuk.

Akkor most kell vagy nem kell számítógép a gyereknek?

Megtanítod a gyerekednek, hogy ne szaladjon át az úton ha jön az autó mert az veszélyes, és bele is halhat? Ugye, hogy az első dolgok egyike amire megtanítod.

És azt megtanítod neki, hogy hogyan viselkedjen a digitális térben? Mert az is ugyanolyan veszélyes lehet, mint az autó előtt átszaladni. Bele is halhat.

A kulcsszó a kontrol és a mértékletesség. Ne hagyd, hogy függővé váljon. A számítógépes játékokkal kapcsolatos szabályok bevezetése és alkalmazása itt is érvényes és kötelező.

Ne zárd el a gyereked a számítógépektől és mobiltelefonoktól. Tudnia kell róluk és tudnia kell használni azokat. Jól használni. 

Kell a számítógép a gyereknek, de mértékkel. Igenis szüksége van a gyereknek arra, hogy megismerje a számítógépeket és az internetet, ahogy arra is szüksége van, hogy megismerje a való világot! A gyerekek mindenképpen megismerik a számítógépet és az internetet. A Te felelősséged, hogy hogyan ismerik meg. Neked, mint szülőnek kell példát mutatnod, mert más nem fogja megtenni. 

És most tedd le a telefont és menj szépen beszélgetni és játszani.