Személyes adat és a gyerek az interneten

kids-playing-1253096_960_720-600x400.jpgSzinte naponta szembesülök azzal, ahogyan a fiatalok és nagyon sokszor a felnőttek is mennyire felelőtlenek és mennyire nincsenek tisztában a személyes adat és a magánszféra fogalmával. Legalábbis a digitális világban. Amíg kétszer meggondolják, hogy kit engednek belépni a házukba, addig szinte kontrolálatlanul tárják a nyilvánosság elé a legbelsőbb magánéletüket is az interneten.

Több beszélgetésem is volt már emberekkel arról, hogy mit is gondolnak erről. Legnagyobb megdöbbenésemre ezt a nagy kitárulkozást nem tekintették problémának. Pontosabban nem voltak tisztában azzal, hogy ez probléma és ezért nem tekintették annak.

Tudjuk mi az az internet?

Az ilyen beszélgetések után ismertem fel, hogy nem várhatjuk el a felnőttektől azt, hogy a gyerekeket felkészítsék a digitális világban rejlő buktatókra, ha ők maguk sincsenek tisztában ezzel. Ráadásul nem is veszik komolyan. Egyéni kezdeményezésként szinte csak falba ütközik az ember amikor a digitális világról beszél az emberekhez. Ilyenkor nagyon sok ember, sőt a legtöbb ember kioktatásnak és okoskodásnak veszi az elhangzottakat és úgy gondolja, hogy mindaz amit hall csak az informatikusoknak fontos. Sőt sokszor hallottam azt, hogy elvárják az informatikusoktól és az interneten működő cégektől, hogy védjék meg őket a támadásoktól. Ezzel pontot téve a beszélgetés végére.

Mivel bizonyos mértékben jártas vagyok a digitális veszélyek területén, ezért rendkívül zavar, hogy az emberek komolytalanul veszik a témát. A gyerekeim és a Te gyerekeid is már a digitális világban, amit nevezhetsz akár Mátrixnak is, fognak felnőni és tudom, hogy ez mennyire veszélyes tud lenni. Eltiltani nem lehet majd őket az okostelefontól és az internettől. Viszont a szülők, azaz a mi felelősségünk, hogy mire és milyen módon használják ezeket az eszközöket. A fentebb leírt tapasztalataim alapján nem hiszem, hogy a felnőttek és szülők jó része képes lenne felmérni a kockázatokat, ezért nem képesek a gyerekeket sem felkészíteni.

Mindenki el tudja mondani a gyerekének, hogy a drog és az alkohol mire képes. Viszont nem tudják elmondani, hogy az internet mire képes, mert a legtöbb ember nem érti az internetet. A közeli jövőben már nem a fizikai világban fellelhető “drogoktól” kell tartanunk hanem a digitális drogoktól. Ebben beletartoznak az online játékok is.

Vigyázzunk egymásra és vigyázzunk a gyerekeinkre. Tanítsuk vagy taníttasuk őket. Ne zombik és agresszív kismalacok nőljenek fel. Sokak szemében a tanulás ma már ciki, de az egyetlen megelőzési módja egy digitális zombi apokalipszisnak.

Ha tetszett a cikk, akkor köszönöm ha megosztod.