Informatikáról közérthetően

2018.okt.18.
Írta: GOLNET Informatika Szólj hozzá!

Top 3 böngésző bővítmény amit használj

Internet böngésző nélkül ma már nincs is élet. Azt tudtad, hogy a böngészőkbe bővítményeket lehet telepíteni? De mi is az a böngésző bővítmény? És melyek azok a bővítmények amiket mindenképpen használj? Mutatok 3 db böngésző bővítményt ami nélkül ne kezdj el internetezni.

Mi az a böngésző bővítmény és miért használjam?

A böngésző bővítmények apró kis programok amelyeket az internet böngésződbe lehet telepíteni. Ezek a bővítmények valamilyen plusz funkciót adnak a böngésződhöz. Ez lehet például hatékonyabb munka, szórakozás vagy biztonságosabb böngészés. Minden esetre a hasznos és jól megválasztott bővítmények segítenek neked.

Lássuk mi az a Top 3 böngésző bővítmény!

Címkék: szoftver, ingyenes

Az eldobható email cím megvéd a spamektől. Használd!

Hányszor volt már, hogy beregisztráltál valamilyen weboldalon, de már az elején tudtad, hogy soha többet nem fogod használni? Ilyenkor nagy felelőtlenség az állandó email címedet megadni. Az ideiglenes email cím, vagy eldobható email cím a jó megoldás ebben az esetben.

Miért használj eldobható email címet?

Ha az alábbiak közül ismerős valamelyik és használni szoktad, akkor neked egy ideiglenes email cím a megoldás.

  • Online webáruházból rendelsz, de csak egyszer és utána nem akarsz tőlük reklámot kapni.

  • Játék vagy más tartalom egyszeri letöltése

  • Fórum regisztráció csak azért, hogy elolvass egy bejegyzést.

  • Weboldalakra való egyszeri regisztrálsz egy-egy kedvezmény vagy kupon letöltése miatt

Röviden, de velősen. Minden olyan esetben amikor csak azért adod meg az email címedet, hogy egyszeri alkalommal juss hozzá termékhez, szolgáltatáshoz, tartalomhoz, bármihez az interneten, használj eldobható email címet.

Olvasd el miért fontos az eldobható email cím.

Hogyan korlátozzuk a gyerek számítógép előtt töltött idejét

Túl sok időt tölt a gyerek a számítógép előtt? Szeretnéd korlátozni, hogy melyik nap, mennyi időt tölthet a gép előtt? Ezt elég könnyen meg tudod valósítani ingyenes programokkal. Windows 10 és Linux alatt is létezik erre kiváló megoldás. Mert szükség van arra, hogy korlátozd a gyerek számítógép előtt töltött idejét. Ha nem teszed, elveszted.

Érdemes-e korlátozni a számítógép használatot?

 

Részletek itt

A jó tárhely szolgáltató ismérvei. Szerintem

tamogatas_baratsag_1280.jpgHa van már weboldalad, akkor azért, ha nincs még weboldalad de szeretnél, akkor azért gondolkodj el, hogy melyik tárhely szolgáltató lesz az akitől megveszed a tárhelyet és domain nevet. Vagy éppen akihez áthordozod a meglévőt.

A nagy tárhely szolgáltatók akik több ezer ügyfelet kezelnek adnak egyfajta biztos háttér érzést, ami nagyon fontos. Ha gondod vagy kérdésed van (márpedig lesznek!), akkor segítenek tanácsokkal. Régen én is ilyen nagy szolgáltatóktól béreltem tárhelyeket és domain neveket. Közel 12 év alatt 8 szolgáltatót fogyasztottam el, ugyanis vittem egyiktől a másikhoz a domain nevemet és tárhelyemet. Miután lettek ügyfeleim, az ő dolgaikat is költöztettem, ami egy idő után elég nagy macera.

Nézzük meg az okokat amiért mindig másik tárhely szolgáltató mellett döntöttem. Az okokat sorrendbe állítottam a szerint, hogy mi fájt nekem a legjobban.

Nézd meg az okokat a weboldalalmon.

Költségvetés otthoni nyilvántartása – HomeBank

koltsegvetes_1280.jpgMiért jó az otthoni költségvetés elkészítése és a kiadások és bevételek vezetése? Valaki szerint hülyeség, valaki szerint ez az alapja annak, hogy mindig legyen pénzed.

Miért kell otthonra költségvetés?

Az otthoni költségvetés készítésére számtalan nagyszerű program létezik. Az otthoni háztartásban is készíteni kell egy költségvetést, hogy tudd, hogy mennyi pénzt költesz és mire. Tudod a választ az alábbi kérdésekre?

  • Múlt hónapban mire és mennyit költöttél?
  • Előfordult már, hogy elfogyott a pénzed és nem tudtad kitalálni, hogy mire költötted el?
  • Mennyivel költesz többet egy adott dologra mint a múlt hónapban/évben?
  • Szeretnél egy nagyobb értékű dolgot vásárolni, de nincs rá pénzed?

Ezek mind fontos kérdések ha nem szeretnéd, hogy a hónap vége előtt elfogyjon a pénzed és azon gondolkodj, hogy mi a bánatra költötted el. Ezért fontos az, hogy tudd mikor, mire és mennyit költöttél. Ha tudsz egy kimutatást készíteni a kiadásaidról, akkor azt is meg tudod tervezni, hogy melyek azok a dolgok amikről egy időre le kell mondanod, ha szeretnéd megvenni például a legújabb csúcs szuper mobiltelefont 300.000 Ft-ért. Magyarul el fogod tudni készíteni a saját költségvetésedet.

Azt, hogy milyen programot javaslok az otthoni költségvetés vezetésére olvasd el a weboldalamon.

Windows karbantartó programok

regi_auto_1280.jpgMiért kellenek a Windows karbantartó programok?

Mi történik az autóddal ha nem tartod karban? Kirohad alólad és csak a bosszúság van vele. Ennyi erővel már most kirakhatod az erdőbe, hátha olyan szép rusztikus veterán autó lesz belőle, mint a fenti képen.

A Windows esetében is hasonló történik ha nem tartod karban. Le fog lassulni a géped, a programok egyszer csak nem indulnak el, megtámadják a vírusok (bár ez elsősorban rajtad múlik � ). Korábban adtam pár tippet, hogy hogyan gyorsítsd fel a Windowst. Azokkal a tippekkel látványos eredményt érhetsz el, de ha a fura viselkedés ezek után is fennáll, akkor kell bevetni a Windows takarító programokat. Létezik sok száz erre a célra, de melyik ezek közül a megfelelő szoftver?

Tovább
Címkék: szoftver, tipp

Médialejátszó – Nézünk mint a moziban

cone-video-large.pngA számítógép és mobiltelefon egyik legtöbbet használt funkciója a videónézés és zene hallgatás. A sok médialejátszó közül van egy ami mindent visz. Szó szerint. Nem igazán lehet olyan média tartalmaz adagolni neki amelyik kifogna rajta. Mindezt tudja az összes népszerű operációs rendszeren.

Tovább

Személyes adat és a gyerek az interneten

kids-playing-1253096_960_720-600x400.jpgSzinte naponta szembesülök azzal, ahogyan a fiatalok és nagyon sokszor a felnőttek is mennyire felelőtlenek és mennyire nincsenek tisztában a személyes adat és a magánszféra fogalmával. Legalábbis a digitális világban. Amíg kétszer meggondolják, hogy kit engednek belépni a házukba, addig szinte kontrolálatlanul tárják a nyilvánosság elé a legbelsőbb magánéletüket is az interneten.

Több beszélgetésem is volt már emberekkel arról, hogy mit is gondolnak erről. Legnagyobb megdöbbenésemre ezt a nagy kitárulkozást nem tekintették problémának. Pontosabban nem voltak tisztában azzal, hogy ez probléma és ezért nem tekintették annak.

Tovább

Miről ismerhető fel az átverős oldal

communication-1082657_1280.jpgBármit megosztunk a Facebookon amit olvasunk az interneten a nélkül, hogy egy nagyon rövid ellenőrzéssel meggyőződnénk az olvasott tartalom valódiságáról. Nem kell informatikusnak lenni ahhoz, hogy az egyértelműen felismerjük mi a kamu hírek és átverős oldal. Két dolog kell hozzá. Az egyik ha megnézed az alábbi pár ellenőrzendő dolgot amiről felismerheted a csaló oldalakat és híreket. A másikra a végén visszatérünk.

Tovább
süti beállítások módosítása